Važne informacije o radu i smještaju u Nizozemskoj

 

E&A agencija odnedavno zapošljava zaposlenike iz Hrvatske. Razgovarali smo s Davorom Mrkonjom, koji trenutno radi za Hessing u Helmondu. Davor je iz Srbije, ali ima hrvatsko državljanstvo. Davor nije prvi put u Nizozemskoj, bio je dva puta kao turist. Ima obitelj koja živi u Nizozemskoj. Za njega je Nizozemska "zemlja snova".

Pozitivna iskustva, ali i područja za poboljšanje

Njegovo prvo iskustvo s E&A agencijom je pozitivno. Smatra da je tim djelatnika E&A agencije u Hessing Helmondu odrađuju sve profesionalno. Govori da su pozitivni i prijateljski raspoloženi te također dobro govore engleski jezik. Nizozemski voditelji timova unutar tvornice Hessing Helmond također dobro govore engleski što je bitno za kvalitetno odrađivanje posla. Dobiva jasne upute i brze odgovore od voditelja timova. Međutim, također spominje neka područja za poboljšanje. Smatra da je komunikacija s drugim zaposlenicima, većinom Poljacima, otežana te postoje neki manji nedostaci u pravilnim uputama za rad koje smatra da će se poboljšati sa sve većim brojem zaposlenika iz naše nove agencije u Rijeci. Sve primjedbe i prigovore naših novih djelatnika shvaćamo ozbiljno i nastojimo rješavati kako bi poboljšali kvalitetu posla i života naših zaposlenika u Nizozemskoj.

Dobar smještaj

Kao i većina naših zaposlenika iz Hrvatske, Davor jako dobro govori engleski jezik. Zadovoljan je smještajem i tvrtkom u kojoj trenutno radi. Naravno i ovdje postoji mjesta za poboljšanje. WiFi u kući ne funkcionira dobro. To je nezgodno jer je WiFi potreban za održavanje veza s obitelji i prijateljima kući. E&A agencija trenutno radi na tome kako bismo svima osigurali dobar WiFi signal.

Zajedno uspijevamo

Svjesni smo da nas još čeka puno posla ali zadovoljni smo početkom surađivanja s našim novim zaposlenicima. Davor ima veliko iskustvo u proizvodnji te nam je želja pomoći Davoru pri ostvarivanju njegovih ciljeva. E&A agencija je ocjienila Davora kao educiranu i ambicioznu osobu koja želi napredovati. Kako bi sam Davor kroz smijeh rekao „Nizozemska“? Ona je za mene „zemlja snova“. Radujemo se novim iskustvima u radu s našim novim zaposlenicima.


Prvi koraci nakon dolaska u Nizozemsku

Jedna od prvih stvari koje morate učiniti nakon dolaska u Nizozemsku je potpisivanje ugovora s tvrtkom E&A Uitzendbureau B.V ili drugom tvrtkom unutar holdinga. Oni koji će po prvi put raditi u Nizozemskoj također moraju dobiti BSN (Sofinummeru, nizozemski PDV broj). Svaki nizozemski ured ima svoje članove osoblja koji govore hrvatski jezik i koji vam mogu pomoći da dobijete PDV broj te pruže savjete ili pomoć tijekom cijelog radnog vijeka.

OSIGURANJE

Kako bismo osigurali vašu sigurnost, želimo vas podsjetiti da za vrijeme boravka trebate uzeti osnovno zdravstveno osiguranje za potrebnu medicinsku pomoć. Naši zaposlenici osigurani su u osiguravajućem društvu Zorg en Zekerheid, a premija se odbija izravno od plaće. Trošak osiguranja iznosi 23.51 € tjedno. Ako želite da vaše zdravstveno osiguranje vrijedi tijekom dopusta, ispunite odgovarajući obrazac koji ćete dobiti od strane vašeg agenta.

SMJEŠTAJ

Ako se odlučite za nas, osiguran vam je i smještaj. To uključuje hotelske sobe, stanove u blokovima ili stambenim zgradama, kuće u nizu, bungalove i smještajne prikolice. Nastojimo osigurati da mjesto stanovanja bude što bliže mjestu poslodavca, to jest mjestu rada. Standard svih smještajnih jedinica je sličan. Također, možete koristiti čajnu kuhinju, kupaonicu i zajednički dnevni boravak. Iz higijenskih razloga, molimo vas da ponesete sa sobom vreću za spavanje, jastuk i plahtu jer ne pružamo posteljinu. Također, trebate uzeti šalicu, tanjur i pribor za jelo. Cijena smještaja iznosi bruto 95 € tjedno.

Prijevoz

Osiguravamo sigurno i udobno putovanje na posao. Ovisno o udaljenosti posla, prijevozna sredstva su minibus, automobil ili bicikl. U nekim slučajevima morate platiti uslugu prijevoza na posao:
- za putovanje na posao poslovnim automobilom plaćate 3,75 € za svaki dan rada (maks. 18,75 € tjedno); vozači ga ne plaćaju (međutim, samo na dane kada zapravo voze vozilo);
- za putovanje na posao E&A biciklom plaćate iznos od 3,75 € tjedno

Plaća

To je očito ključan element. Nakon svakog tjedna rada, zaposlenici će dobiti detaljno izvješće u kojem će se navesti radno vrijeme, beneficije, naknade i odbitke. Na temelju platne liste (Salarisspecificatie), plaća će se svakog tjedna prenositi na naznačeni broj osobnog računa. Prva plaća bit će isplaćena u trećem tjednu od početka zaposlenja. Komponente plaća i njihova količina su različiti, ovisno o industriji i karakteru obavljenog posla.
Iznos plaće obuhvaća:
- brutto satnicu,
- prekovremeni rad, smjene i osnovnu naknadu,
- naknadu za odmor i dopust,
- bonuse za rad blagdanima.

REGISTRACIJA

Svi koji se žele zaposliti u agenciji naše tvrtke pozvani su da popune obrazac za prijavu na našoj web stranici. Potom se mora posjetiti naš ured. Tijekom sastanka sudjelovat ćete u razgovoru za posao i polagati ispit iz jezika. To je procedura usklađivanja zaposlenika s nizozemskim poslodavcem na temelju tekućih ponuda za posao. Nakon što prođete intervju, možete podnijeti zahtjev za određenu ponudu tako da regrut može znati da ste zainteresirani. To možete učiniti na našoj web stranici u kartici “Najnoviji oglasi za posao”. Prijave mogu podnijeti samo oni koji su registrirani u našoj bazi podataka i koji su nam dostavili valjani broj mobitela i e-mail adresu. Oni koji ispunjavaju uvjete određenog poslodavca pozivaju se na razgovor za posao u jedan od naših ureda. Na sastanku ćemo Vam pružiti sve relevantne informacije o poslu i uvjetima rada te potpisati preliminarni ugovor. Trudimo se ponuditi stabilno i stalno zaposlenje. Međutim, može li se to osigurati ovisi o pouzdanosti i uključenosti zaposlenika, njihovoj uljudnosti, vještinama timskog rada i želji za rješavanjem problema u duhu međusobnog poštovanja i razumijevanja pogodnosti.

Potrebni dokumenti

Ako se želite zaposliti u našoj agenciji, morate imati valjanu putovnicu ili hrvatsku osobnu iskaznicu. Oni koji idu u Nizozemsku moraju također imati devizni račun u eurima i važeću platnu karticu. Ako ste već radili u Nizozemskoj, priložite svoj BSN broj (Soffinumer).

Potvrda o nekažnjavanju

Velik broj poslodavaca koji surađuju s nama zahtijeva od naših kandidata da podnesu potvrdu o nekažnjavanju odnosno potvrdu iz kaznene evidencije . To se može podignuti s nadležnog suda. Potvrda se plaća u sudskim biljezima 40kn. Ako potvrdu ne možete dobiti jer niste u Hrvatskoj ili u blizini suda možete dati punomoć nekoj osobi koja onda može podignuti potvrdu u Vaše ime. Više informacija o potvrdi možete dobiti na stranici: https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzava-i-sigurnost/drzavljanstvo-i-isprave/potvrde-za-ostvarenje-prava-u-inozemstvu/1619.
Imajte na umu da poslodavac može odbiti sklapanje ugovora ili može otkazati radni odnos ako zaposlenik nije u mogućnosti dostaviti gore navedeni dokument ili ako zaposlenik skriva činjenicu da je osuđen, ili ako zaposlenik podnese lažnu potvrdu o nekažnjavanju.

RADNO VRIJEME

Radno vrijeme je još jedno značajno pitanje vezano uz zapošljavanje. Definirano je na sljedeći način:
- prvi boravak - minimalno 8 tjedana,
- možete raditi prekovremeno ako postoji dovoljan broj narudžbi,
- možete prihvatiti sljedeću radnu rutinu: radite 6-8 tjedana i budete doma, a u svojoj zemlji ste jedan do dva tjedna

GODIŠNJA IZVJEŠĆA (POREZNA KARTICA)

Svaki zaposlenik dobiva godišnje izvješće (jaaropgaaf) na temelju kojeg može ostvariti povrat poreza.

 

Upoznajte obitelj Gretić!

Upoznajte obitelj Gretić!

 

Obitelj Gretić iz Požege sastoji se od oca Maria (42), majke Jasne (42) i sina Filipa (21). Preko E&A agencije za zapošljavanje, svo troje su se zaposlili u tvrtki Hessing BV u Helmondu. Simpatična obitelj priča nam zašto su napustili Hrvatsku te kako su se snašli u Nizozemskoj. U svibnju prošle godine Mario je stupio u kontakt s E&A agencijom jer mu njegov tadašnji posao u casinu nije ostavljao prostora za napredak. U roku od nekoliko dana Mario se uz pomoć E&A agencije spremio za odlazak u Nizozemsku.

Cijela obitelj kod jednog poslodavca

Mario je novi posao započeo u tvrtki Hessing BV na odjelu salata, što obuhvaća sortiranje i pripremu povrća za konzumaciju. Mario: “Komunikacija s agencijom protekla je glatko te je cjelokupan process preseljenja u Nizozemsku, kao i početak rada, bio dobro organiziran. Želim sigurnost za svoju obitelj te smatram da u Nizozemskoj postoji mnogo prilika za osobni napredak, što mi je također jako važno. Agencija mi pruža svu potrebnu podršku za prilagodbu na život u novoj okolini a najljepše od svega je što sada cijela moja obitelj radi u jednom poduzeću.”

Bez žaljenja

U prosincu prošle godine i ostatak obitelji odlučio se na odlazak u Nizozemsku. Filip je bez prethodnog radnog iskustva počeo raditi u HC2 odjelu u Hessingu koji se bavi opskrbom skupina proizvoda. Majka Jasna počela je raditi u siječnju, na OG odjelu na skupljanju gotovih proizvoda za otpremu. Mario: “Kada smo se odlučili na selidbu iz domovine, nismo poznavali nikoga u Nizozemskoj niti okolnim zemljama. U potpunosti smo se oslonili na E&A agenciju te nismo požalili. Jedni smo od nekoliko Hrvata u Hessingu. Svakodnevno koristimo engleski jezik te učimo Nizozemski. S obzirom na to da radimo s mnogo Poljaka, ubrzo ćemo pokupiti i taj jezik. Naravno da nam nedostaju prijatelji i obitelj u Hrvatskoj, ali sada smo zajedno i stvarno smo sretni što smo se odlučili na preseljenje u Nizozemsku!”